Koffieweetjes

Geschiedenis
De geschiedenis van koffie begint rond 700 n. Chr. in het Midden-Oosten, toen de Arabieren koffieplanten uit de provincie Kaffa in Ethiopië meenamen en een teelt begonnen. Zij probeerden de teelt geheim te houden, maar al snel werd het bekend in veel omringende landen.

Venetiaanse kooplieden die voor handel in het Midden-Oosten waren, merkten 'het zwarte goedje' rond 1600 n. Chr. in Turkije op. Ze beschreven het als een gloeiend hete, zwarte vloeistof afkomstig van de cavée – 'dat een man wakker kan houden'.

 

De Venetianen brachten de koffie enkele decennia later naar Europa en waren daarmee de eersten.  De drank was in het begin nog zeer duur en alleen toegankelijk voor de elite. Dat veranderde toen men ook in andere gebieden koffie ging verbouwen.


Koffieplanten groeien verspreid over de hele wereld in een band om de evenaar. Het klimaat in dit gebied vormt ideale groeiomstandigheden voor de veeleisende, kieskeurige Coffea plant.
Tegenwoordig vind je de meeste koffieplantages in Brazilië, Vietnam, Colombia en Indonesië. 

 

Koffie en Italië
Zonder enige twijfel krijg je in Italië altijd goede koffie. Toch zijn er een paar plaatsen, waar je de koffiecultuur echt kunt proeven! Triëst, Venetië en Turijn zijn daar goede voorbeelden van.
Triëst wordt vaak de koffiehoofdstad van het land genoemd. Dat komt vooral omdat hier de meeste koffie van Italië wordt verhandeld. Sommige koffiehuizen bestaan al sinds de 18e eeuw.

In het noorden van Italië werd ook als eerst koffie gemelangeerd. Bij het melangeren worden verschillende koffiebonen uit verschillende landen en/of van verschillende plantages, gecombineerd tot een koffie met een eigen, uniek karakter.
Dit melangeren is net als bij het samenstellen van een gerecht, een kunst op zich.

 

Verschillen tussen Arabica en Robusta
Er zijn veel verschillende soorten koffieplanten en iedere koffieplant vraagt zijn eigen klimaat en verzorging.                                         

De twee meest gebruikte koffieplanten zijn de Arabica en de Robusta.

 

De Arabica komt oorspronkelijk uit Ethiopië en levert de beste koffie. De Arabica boon is te herkennen aan z’n ovale vorm.
De plant groeit op hoogtes van soms wel 2000 meter. Hier is overdag genoeg warmte met indirect zonlicht en ´s nachts verkoeling waardoor de koffieplant niet te snel groeit en tijd krijgt om smaak uit de grond op te nemen. 

De grote hoogte waarop Arabica planten groeien, maakt dat Arabica bessen veelal met de hand moeten worden geplukt.

Grote machines kunnen op de veelal steile berghellingen niet worden gebruikt.                                                                                             

Dit handmatige proces, het langzaam groeien van de plant en de relatieve schaarste van Arabica, maken dat Arabica bonen vaak duurder zijn dan melanges met Robusta bonen.

 

Ook de Robusta vindt z’n oorsprong in Afrika. Deze plant groeit op lager gelegen delen, is beter bestand tegen warmte en kent een grotere oogst dan Arabica. De Robusta boon is te herkennen aan z’n relatief kleine ronde vorm. Doordat er meer cafeïne in de Robusta boon zit, is de smaak van de Robusta minder verfijnd. Deze wordt vaak als pittig of bitter ervaren.

 

Instelling van de espressomachine

Koffiemelanges kunnen sterk van elkaar verschillen.  De gebruikte koffierassen, de landen van herkomst  tot zelfs de plantages waar de bonen vandaan komen, hebben alle invloed op het karakter van de koffie.

Het brandproces heeft daarnaast invloed op de verfijndheid en sterkte van de koffie.

 

Wisselt u van bonensoort, vergeet dan niet om ook uw espressomachine af te stellen.

De maalgraad, de hoeveelheid maling en de hoeveelheid water per bereiding, bepalen hoe u de koffie beleeft qua sterkte, intensiteit en volheid. Deze kunt u in veel gevallen instellen.

 

De temperatuur van het water tijdens de bereiding, bepaalt voor het grootste deel de extractie van de koffie. 

Een watertemperatuur van 88-92 °C is hierbij optimaal. De extractie is dan mooi in balans.

Is het water veel warmer, dan verbranden de verfijnde tonen en wordt de koffie vlak en voornamelijk bitter van smaak.

Lagere temperatuur accentueert de zuurtonen in de koffie.

 

Verhoudingen per koffievariant

Wist u dat de meeste koffievarianten gebaseerd zijn op één of twee espresso’s?

De doorlooptijd, de toevoeging van bijvoorbeeld melk of extra water en de volgorde van bereiding bepalen de uiteindelijke koffievariant. Zie onderstaand enkele varianten:

 

Klik één of twee keer op de foto om te vergroten